Jonas Eriksson – en lyhörd lagspelare

Sedan Jonas Eriksson tillträdde som vd för TT-Gruppen har han framför allt hunnit med två saker. Han har bestämt att Scanpix ska flytta in i Glashuset på Katarinavägen och han har haft enskilda samtal med alla anställda inom koncernen. Handlingskraftig och trevlig? Ja, varför inte.
Men vad är du bra på egentligen?
– Jag är bra på att förstå vad andra människor är bra på.

Följande artikel är publicerad i TT-Gruppens årsberättelse 2011/2012.
Ni läser hela årsberättelsen här

Text: Kristofer Sandberg/Uppdragsmedia 
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Jonas Eriksson visste inte mycket om TT innan han fick frågan om han ville bli vd. Bortsett från ägarsituationen, som han hade ”hyfsad koll på”, var det mesta ett stort blankt papper. Så det var bara att börja plugga. För att få en djupare förståelse satte han sig ner med var och en av TT-Gruppens medarbetare och frågade vad de tyckte. Resultatet var både oväntat och glädjande.

– Vi-känslan är oerhört stark. Jag har aldrig varit med om något liknande. Trots att människorna här är extremt begåvade och har varit med om fantastiska saker, så framhäver man inte sig själv.

Mentaliteten skiljer sig dock en del mellan de olika bolagen, menar han. Till exempel så präglas nyhetsbyrån av ett starkt fokus på att leverera och att göra det tillsammans. På Retriever råder en helt annan kultur. Där är alla mer säljorienterade och har en stark entreprenörsanda.

– Men den kollektiva tanken är stark rakt igenom. Det är häftigt. Och folk trivs på sina arbetsplatser, i alla bolag, säger Jonas Eriksson.

Han konstaterar också att det finns en stark vilja att förändra och att hela tiden sträva efter att vara bäst.

– Det hänger nog samman med att det finns en stolthet i att tillhöra TT. Vi vill utvecklas, bli mer proaktiva och vara bäst på det vi gör. Vi har inte en Zlatan. Vi har många. Ingen enskild tar åt sig hela äran.

När Scanpix i september flyttar in i TT:s lokaler på Katarinavägen är det bara en av flera pusselbitar i en omorganisation. Jonas Eriksson menar att flytten länge hängt i luften, ”men ingen har tagit tag i det”.

– När jag tittade på det första gången var det uppenbart för mig hur det skulle göras. Men då förstod jag inte hur alla processer såg ut, det var mer komplext än jag föreställde mig. Framför allt så trodde jag att det skulle vara lättare att förstå hur det skulle göras.

Det finns många fördelar med att hela nyhetsorganisationen jobbar tätt ihop. Både på kort och på lång sikt.

– Det blir självklart enklare att åka ut på jobb tillsammans. Man får snabbt ett svar när det dyker upp något. Sedan handlar det också om att vi genom att samla våra resurser blir effektivare och kan leverera och paketera mer och på ett annat sätt. Vi måste bredda portföljen och det här är en del i det.

Exakt vad som kommer att ingå i utbudet kan inte Jonas Eriksson svara på. Men en sak är säker. Om det inte uppstår nya intäkter genom att bild, text, grafik och video jobbar samordnat så är något galet.

– Då har vi verkligen misslyckats. Men det ska vi inte göra, säger han.

Hur nästa strategiska steg ser ut är ännu oklart. De senaste sex-sju årens utveckling har i stor utsträckning handlat om förvärv och etableringar. Men det inte är något man ska syssla med för att jaga omsättning, menar Jonas Eriksson. Ett förvärv måste passa in i strukturen.

– Tillskottet av Retriever var perfekt och har skapat en finansiell trygghet för hela TT-Gruppen. Även Scanpix har genom sin goda lönsamhet och marknadsposition gjort hela koncernen starkare, säger Jonas Eriksson.

Att nyhetsbyrån klarat av att behålla sina kunder och samtidigt hålla en hög omsättning är enligt Jonas Eriksson unikt i Europa.

– Det finns en enorm styrka i att vi ägs av våra kunder. Och som tur är har vi samma åsikt om vad vi ska syssla med, säger han.

Mod, trovärdighet och nya affärsmodeller. Listan över journalistikens utmaningar är lång. Och mitt i flödet av experter, kunder, åsikter och frågor står TT. Herre på täppan är Jonas Eriksson.

Men hur marknaden ser ut om fem år är inget han vill sia om. Alldeles för många faktorer spelar in, menar han.

Det handlar snarare om att förstå vilken roll TT har i medielandskapet.

– Det primära är att vi klarar av att upprätthålla en betalningsvilja för det vi levererar. Därför ska vi vara en kompetent innehållsleverantör oavsett plattform.

Han är övertygad om att innehåll blir allt viktigare. Och för att renodla detta handlar det om att bli mer snabbfotad och bygga upp en organisation som är inriktad på förändring.

– Det är en del i integrationsprocessen. Vi är bra, men vi måste bli mer proaktiva. Istället för att kunderna kommer till oss och säger ”kan ni göra det här?”, så ska vi vända oss till dem och säga ”vi kan effektivisera era processer, är ni intresserade av det?”. Och där har vi en del att jobba på, säger han.

Viktigast är att riva barriärer , säger Jonas Eriksson.

– Det har byggts upp för mycket revir, det måste vi bort i från. Det har blivit en hämsko för utvecklingen. För mig är det extremt viktigt att förstå hur vardagen ser ut för våra medarbetare och kunder. Vi kan inte organisera något utifrån hur vi tror att det är. Vi måste ta reda på hur det ligger till.

Med Jonas Eriksson fick TT en vd och chefredaktör som varit med om omstruktureringar förr och som vet hur man läser en resultat- och balansräkning. Man fick också en vd som inte gått Journalisthögskolan. Själv menar han att det har gjort att han i det här jobbet lyssnar ännu mer innan han fattar beslut. När han väl bestämt sig, är det dock ingen tvekan. Då får det gärna gå snabbt. I början av karriären, när han 27 år ung blev vd för TV4 Jämtland, gick det ibland lite väl snabbt.

– Hm… ja, då gick det fort. Fort och fel. Jag blandade ihop rollerna och förstod inte riktigt att man måste vara samma person oavsett om man är på jobbet eller hemma.

Är du chef hemma också alltså?
– Nej, det är det sista jag är. Just nu är det min sjuårige son som har den rollen.

 

Fyra utmaningar enligt Jonas Eriksson

1. Plattformar
Vi blir allt mer bero-ende av att leverera till fler plattformar. Det kräver förändrade arbetssätt och att vi blir mer snabbfotade.

2. Copyrightfrågan
Det är viktigt att vi värnar om upphovsrätten. I en alltmer fragmentiserad medievärld måste vi hitta nya lösningar på hur vi levererar vårt material.

3. Multijournalistiken
Vi måste bli mer multitalenta och klara av att till exempel både skriva och fota. Men med det menar jag inte att en reporter också ska ta bilder på 100-metersfinalen i OS.

4. Kompetens-försörjningen
Att vara journalist i dag är svårt, det är hög arbetslöshet och det finns en problematik med hur LAS-systemet fungerar. Det är viktigt att vara en attraktiv arbetsplats som lockar begåvade medarbetare.

 

Tre snabba frågor

Hur ser din egen mediekonsumtion ut?
– Oj, jag är en nyhetsknarkare. Det är helt vansinnigt. Jag läser båda kvällstidningarna varje dag. Sporten först. Sedan följer jag en massa sajter, bland annat ÖstersundsPosten och många amerikanska sajter. Jag läser Dagens Industri och växlar mellan DN och SvD på morgonen. Och så tittar jag mycket på tv. Dessutom har jag Twitter.

Varför är du inte med på Facebook?
– Jag fick panik när det dök upp 200 förfrågningar. ”Det här kommer jag aldrig att ha tid med”, tänkte jag.

Du har en ganska informell ledarstil, hur ser du på din ledarroll?
– För mig är det jätteviktigt att kunna se mig själv i spegeln och stå för den jag är. Det måste vara äkta. Som ledare måste man fatta beslut. Då gäller det att kunna stå för dem och förklara varför. Ibland är inte besluten populära, då måste man kunna stå för dem också. Man får aldrig gömma sig.

 

Karriär i korthet

1994-95  Säljare, TV4 jämtland
1996 – Vd, TV4 Jämtland
1997 – Vd, TV4 Göteborg
1998-2000 – Vd, LNK Televizija (Litauen)
2001 – Vd, Bonnier Tidskrifter
2002-2004 – Vice vd, Bonnier Magazine Group
2005-2009 – Vice vd, Bonnier Broadcasting & Entertainment
2009-2010 – Koncernchef, Canal Plus
2011-> Vd, TT-Gruppen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *